Advert
Advert
Advert

Bayramdan Sonra Başlıyoruz!

Rize Belediyesi Başkanı Rahmi Metin Basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Başkan Rahmi Metin Belediye Bloklarının kentsel dönüşüm konusunda yıkımı için bayramdan sonra bir çalışma başlatacaklarını söyledi

Bayramdan Sonra Başlıyoruz!
Bayramdan Sonra Başlıyoruz! admin

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin İller bankasındaki geçmişteki borçlarımızı ödediklerini belirterek, “ Bir ay önce iller bankasından 5 milyon civarında bir para aldık. Çünkü proje olarak açıklayacağımız, dağ başı yolundaki güzel bir projemizden dolayı. Yine de bir para alacağız iller bankasından. Bu aldığımız paralar yeni bir yatırıma dönüştüğü zaman geriye bir şey veriyorsa o borcun altına gireceğiz” dedi.

Başkan Metin, kendi görev süresi içerisinde hiçbir dükkân ve metrekare satmadıklarını kaydederek, “Özel bankalara olan borçlarımız ciddi anlamda azaldı. 16 – 17 ay boyunca sürekli bu borçlarımızı azaltarak gidiyoruz. İlk kez 2019 yılı ve 2020 yılını artı ile kapattık. Belediye blokları 23 dönüm denilen, bugün ki belediye binamızdan başlayıp, Meteler kavşağım dediğimiz alanda Menderes bulvarıyla cumhuriyet caddesi arasında kalan 23 dönümlük bir ada. Burada birinci etap denilen kentsel dönüşüm çalışması inşallah Bayramdan hemen sonra oradaki vatandaşlarımıza, esnaflarımıza da yazılar gitmiş olacak. Yazıların vatandaşlarımıza gitmesinin uzama nedeni, önce kendimiz belediye olarak A dan Z’ye her tarafıyla incelemek istedik.  Yani alt tarafta aynı sayıda dükkânlar kalacak mı? Evet, kalacak ofis dediğimiz üst katlar da vatandaşlarımızın sahil tarafında olan özel mülkiyetlerde katla ilgili metre kareleri yakalayabilecek miyiz? Onlara istedikleri oranda ofis verebilecek miyiz? Bunları sürekli sağlamaya çalıştık. TOKİ bir proje yaptı bizler de bunu uyguluyoruz şeklinde bir aracı olmadık” dedi.

Başkan Metin, “Her şeyle mimarisiyle, rakamlarıyla, piyasa değerleriyle, o dükkânların satılabilecek piyasa değerleriyle, mesela kat karşılığı verilse ofisler kaç liradan verilir, noktasındaki rakamlarıyla beraber her şeyiyle şekillendirdik. Burada yine en zor işlerden bir tanesi, 50 yıldır denize paralel şekilde olan caddeler şimdi kısmen dikey yönde hareket edince haliyle dükkânların Cumhuriyet caddesine bakan yüzlerin bir kısmı ara yerlere kalmış olacak. Bugün Ulusoy’un oradan Ayane mağazasına gittiğimiz zaman 40 tane mağaza varsa şimdi o bölümde belki 25 tane 30 tane mağaza kalacak. Çünkü aralıklar daha da genişletiliyor. Fakat bu uygulama ticaret açısından çok daha verimli olacak. Çünkü bütün bu alanlar yayalaştırılmış oluyor, cadde Aralıkları 20 metre aralıklı ortada 30 metreye yakın meydan şeklinde bir aralık, bugün Osman Karavin Caddesi dediğimiz yine 20 metreye yakın aralıkla beraber oluşacağı için ve yayalaştırıldığı için cumhuriyet Caddesindeki dükkânların değeri yüksek olan bir noktaya geldi. Bugün Durak Lokantasının o aralarını düşünün merdivenlerde var vatandaşlar o aradan geçtiklerinde zorlanıyorlar. Birde oranın 30 metre açıldığını düşünün. Biraz daha yukarı gidildiğinde 20 metre daha açılan bir cadde düşünün tamimiyle açık AVM Hürriyetinde bir nokta olacak.  Özellikle şu noktayı yakalamalıyız. Benim şahsım olarak 50 yıldır Rize’deyim. Sizlerin içerisinden çıktım. Hepimiz bir şekilde bu jenerasyonla geldik, bu anlamda Rize’ye hepimiz hizmet edebilelim.  Eğer bu şehre ve bu vatandaşlarımıza haksızlık yapılıyorsa bunu hep birlikte söyleyelim ve düzeltme yoluna gidelim. Bende bunu merak ediyorum” dedi.

Belediye blokları bizim nezdimizde şuan da 3 metre yüksekliğinde 2.5 metre de asma katı olan şuan da 4 buçuk metre yüksekliğinde 3 buçuk metre de asma katı olan bir dükkâna dönüştüğünü kaydeden başkan Metin, “ Özellikle belediye blokları şuanda tapu da benim orada 50 metre kare dükkânım varsa artı bodrum da 50 metre kara toplamda 100 metre kare dükkânım var asma katı yok eski projede. Ama biz yeni proje de asma katı da o esnafımıza dâhil ediyoruz. Belediye bloklarıyla ilgili mülkiyetler artıyor” dedi.

Kimse Mağdur Edilmeyecek

Belediye bloklarında mal sahibi olanların mağdur edilmeyeceğini ifade eden Başkan Rahmi Metin, “Maliye bloğu normalde 2500 metre karedir, tapuda 1250 metre karedir. Gerisi hazine adına tescillidir. Bunların hukuki boyuttaki her şeyi düzenlenecek. Bu konuda çok uzman uluslararası düzeyde de çok iyi avukattan danışmanlık hizmeti alıyoruz. Neden çünkü orada çok mevzuat var. Oradaki vatandaşları 50 metre karesi daha az gözüküyor. Yani hem hukuki hem fiziksel hem de mimari görüntüsüyle o kaotik yapı bir nevi bu işlemlerle beraber ortadan kalkacak ve burada kimse mağdur edilmeyecek.  Mal sahipleriyle hareket ettiğimiz için yeni mülkiyetler de dükkânlar aynı yerine rastlayacak mı pek rastlamayacak. Ama değeri artacak, kademeleri artacak. Şimdi son rötuşlar atılıyor, Bayram dan sonra da hem Yağlıtaş için hem de belediye blokları için TOKİ başkanıyla mühendisleriyle beraber yine buraya çağırdık, bizim teknik ekibimizle beraber oturup esnafımızın lehine ne varsa onları üst düzeyde tutma adına işler yapıyoruz” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!