Advert
Advert
Advert

Avcı, Kalıcı Siyasi İstikrar İçin “EVET” Oyu İstedi

AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, referandum kapsamında çalışmalarına devam ediyor.

Avcı, Kalıcı Siyasi İstikrar İçin “EVET” Oyu İstedi
Avcı, Kalıcı Siyasi İstikrar İçin “EVET” Oyu İstedi admin

AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, beraberindeki heyetle birlikte esnaflara yönelik ziyaretlerine devam ederek anayasa değişikliğini anlatmaya devam ediyor. Avcı, ziyaretlerinde yapılacak referandumun önemine değinerek, vatandaşlardan kalıcı siyasi istikrar için evet oyu istedi.

Koalisyon Dönemleri Sona Erecek

Ziyaretlerde yapılacak anayasa değişikliğiyle birlikte gelecek olan cumhurbaşkanlığı sisteminde koalisyonların ortadan kalkacağını belirten Avcı, “Yapılan değişiklikle birlikte geçmişte ülkemizin birçok sıkıntı yaşadığı koalisyon dönemleri sona erecek. Seçimlerden mutlak tek başına iktidar çıkacak. Siyasi istikrar kalıcı hale gelecek. Geçmişte yaşadığımız hükümet kurma krizleri ortadan kalkacak. Hükümete güvenoyunu millet verecek.  Halktan direk yetki alan Cumhurbaşkanı hükümetini kuracak ve icraatlarına başlayacak. İcraatlar daha hızlı yapılacak. Cumhurbaşkanı yüzde 50nin üzerinde bir oy ile doğrudan seçileceği için siyasette birliktelik artacak, kutuplaşma azalacak.” dedi.

Yürütmede İki Başlılık Sona Erdirilmekte, Muhtemel Devlet Krizi Ortadan Kaldırılmakta

Avcı, Anayasa değişikliğinin en önemli özelliğinin yürütmeyi iki başlı olmaktan çıkaracağını kaydederek, “Cumhurbaşkanının halk oyu ile seçilmesi nedeniyle halka karşı siyasi sorumluluğunun bulunması ve geniş icra yetkileri nedeniyle gelecekte, yürütmenin diğer tarafı olan başbakan ve bakanlar kurulu ile yaşanabilecek muhtemel devlet krizini ortadan kaldıran bir değişikliktir. Anayasa değişikliğine göre yürütme yetkisi halkoyuyla seçilen cumhurbaşkanına ait olacak. Cumhurbaşkanı bu yetkisini yardımcılar ve parlamento üyesi olmayanlardan atayacağı bakanlar ile kullanacak. Cumhurbaşkanının yasa teklif etme yetkisi olmayacak. Yasama yürütmeden tamamen ayrı, kuvvetler ayrılığı ilkesine daha uygun bir hükümet sistemi olacak.

Bugün Uyum Var, Sistem Krizi Yok Ama Yarın Ne Olacak

Günümüzde sistem krizinin olmamasının nedeni, cumhurbaşkanımızın kurucu lideri olduğu AK Parti’nin parlamentoda çoğunlukta olması, başbakanımızla uyumlu bir çalışma sergilemesidir. Şu anki uyumun sonsuza kadar devam edeceğini düşüne bilir miyiz?  Farklı bir siyasi tabloda çıkması muhtemel gerilimlerin anayasal mekanizmalar içinde çözümü çok zor olacaktır. 2001’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Merhum Bülent Ecevit arasında çıkan gerilimin ülke ekonomisinde nelere mal olduğunu unutmamak lazım.” şeklinde konuştu.

AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı referandum Rize
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!