Advert
Advert
Advert

Rize'nin Fethi Kutlamasına, Rizeli ilgi göstermedi

Rize Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez Rize’nin Fethi adı altında bir kutlama programı az sayıdaki katılımla boş salonda gerçekleştirildi.

Rize'nin Fethi Kutlamasına, Rizeli ilgi göstermedi
Rize'nin Fethi Kutlamasına, Rizeli ilgi göstermedi admin

Rize Belediyesi 8. Çay ve Yaz spor Festivali kapsamında düzenlenen Rize’nin fethinin 555. Yıl dönümü münasebetiyle Yeni Kapalı Spor salonunda düzenlenen Fetih Şölenine TBMM Başkanı İsmail Kahraman katıldı. Meclis Başkanı Kahraman, “Kurtuluş günleri tabiri yanlıştır. Kurtuluşlar değil Fetihler alınır” diye sözlerine başladı.

Rize’nin fethinin 555. Yılı dolayısıyla Rize Kapalı Spor Salonunda düzenlenen “Fetih Şöleni” Saygı Duruşu İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile Başladı. Şiir Dinletisi Tiyatral gösteri ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının muhteşem gösterileri ile zengin içeriğe sahip şölende Açılış konuşmalarını TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Rize Valisi Erdoğan Bektaş ve Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap yaptı.

Şölene Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar, Osman Aşkın Bak, Garnizon Komutanı Albay Semih Coşkun, Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu,RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Kazancı, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Meclis Başkanı Kahraman, Kurtuluşlar Değil Fetihler Alınır

Kahraman, “2 Mart Rize’nin Kurtuluş günü olarak anılır. Kurtuluş günleri tabiri yanlıştır. Kurtuluşlar değil Fetihler alınır. ‘ben esirdim şu tarihte kurtuldum’ demek; acziyet ifade eden ve insanın maneviyatını törpüleyen bir tariftir. Oysa bir çok zaferimiz var. Niye zaferleri kutlamayacağız. Rusya’nın Rize’yi işgalinden sonda 1917’de orada bir Komünist ihtilal oldu. Lenin iş başına geldi. Çar kimlerle dost ise onlarla düşkün düşmanları ile ise dost oldu. Osmanlı ile de dost oldular. Kendiliklerinden çekilip gittiler. Bu Trabzon’dan Rize’den Artvin’den, Erzurum’dan, Sarıkamış’tan topyekün çekildiler memleketlerine döndüler” dedi.

"Güçleniyoruz, daha da güçleneceğiz"

Kahraman, tüm engellemelere rağmen Türkiye’nin gelişmeye devam ettiğini ifade ederek, “Güçleniyoruz. Daha da güçleneceğiz inşallah. Bize çelme takmalarına rağmen, bütün kullandıkları ajanlara, teröristlere rağmen, Pensilvanya’da besledikleri nankör, hain, zalim, satılmışlara rağmen, asker üniforması giyip namlusunu kendi milletine çevirenlere rağmen gelişmemizi devam ettireceğiz ve ettirmekteyiz. Çünkü geniş bir coğrafyanın mesuliyetini taşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Che denen eşkıya benim gencimin yakasında, göğsünde olamaz”

Kahraman, Türk gençlerine kendi tarihimizin anlatılarak sevdirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Che Guevara örneğinden yabancılara karşı duyulan sevgiyi eleştirdi. Kahraman, “Devlis var. Yani Liseli Devrimciler. Che Guevara’nın gömleklerini giymişler. Che 39 yaşında öldürülen, bizzat kendisinin infazlar yaptığı bir katil kişilik. Bir gerilla. Bolivya’da, Küba’da, Güney Amerika’da faaliyette bulunan bir eşkıya benim liseli gencimin yakasında, göğsünde olamaz. Olmamalı. Bağı yok benimle. Köküm bir değil. Tarihim bir değil. Benim kendi tarihim ve insanlarım var. Onlarla övüneceğim. Garip. Fatih’i Dünya tanıyacak ama Türkiye tanımayacak" dedi.

Vali Bektaş, Kutlu Yürüyüşte Bir Semboldür Fetih…

Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise konuşmasında, “Milletimizin doğudan batıya kutlu yürüyüşünde Anadolu’yu yurt tutuşunun bir sembolüdür fetih. Malazgirt’de 1071’de başlayan fetih yolculuğu Rize’ye 1461’de ulaşmış ve Rize o günden bu güne Türk ve Müslüman olmaya karar vermiştir.” dedi.

Başkan Kasap, Millet Olarak Dik Durduk…

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap konuşmasının başında 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini hatırlatarak, “Ülkemiz gerçekten zor bir süreçten geçiyor. Bu süreç içerisinde başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, hükümetimiz, Başbakanımız, halkımız ve güvenlik kuvvetlerimiz olmak üzere bu terörist girişime karşı koyan bütün herkese içtenlikle teşekkür ediyorum. Millet olarak dik durarak bu kötü geceyi geri savuşturduk. Bundan sonra böyle geceleri inşallah yaşamayız.” dedi.

Fetih Kutlaması Nasıl Gelişti…

Başkan Kasap, “Rizemizin fethinin 555. yılı. Maalesef şimdiye kadar hiç fetih kutlaması, şöleni ve anması gerçekleştirilmedi. Belki de farklı noktalara bakmamızı istiyorlar. Sayın Meclis Başkanımla daha önceden bir konuşmamızda –ne ben başkandım ne de Sayın Meclis Başkanımız Başkandı- Rize’nin kurtuluş gününün kutlanmasının yanında fetih gününün de mutlaka kutlanıyor olması gerektiğini ifade ettiler. Bu benim aklıma yer etti. Belediye Başkanı seçildikten sonra bir iki hafta içerisinde bir parkımızın adını 29 Ağustos Fetih Parkı olarak değiştirdik. Arkasından böyle bir organizasyonun gerçekleşmesi için yola girdi ve bu gün 555. Fetih yılını kutlamak için burada bulunuyoruz.” diye konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!