Advert
Advert
Advert

Başkan Kasap, kendine 10 üzerinden 8 puan verdi

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, görevdeki 2 yıllık süreci masaya yatırdı. Kasap 2 yıllık süreç içerisinde kendisine 10 üzerinden 8 puan not vererek "Vicdanım rahat" dedi.

Başkan Kasap, kendine 10 üzerinden 8 puan verdi
Başkan Kasap, kendine 10 üzerinden 8 puan verdi admin

Haber: Turgay AYHAN

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rize Kalesi'nde basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında bir araya gelerek 1 Nisan 2015- 1 Nisan 2016 yılına kadar geçen bir yıllık süre içerisinde, ikinci yılda yapılan çalışmaların değerlendirmesini yaptı.

Başkan Kasap'a Başdanışmanı Zekeriya Tüfekçi'nin yanı sıra yardımcıları Coşkun Yeğen, Mehmet Yoldaş, Mustafa Arıcı, İsmet Sivrikaya ve Sultan Yılmaz eşlik etti.

Geleceğe yönelik değişimlere hazırlık

Rize Belediyesi olarak 2 yıl içinde gerçekleştirdikleri sosyal faaliyetleri sıralayan Başkan kasap bunlar içerisinde en önemli olanın Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile işbirliği halinde gerçekleştirdikleri eğitim seminerleri olduğunu söyledi.

Başkan kasap, "Belediyelerin, bilginin topluma aktarılması noktasında katörizör görevi üstlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bir akademisyen olarak ben ve ekibim bunu önemsiyoruz. Üniversitemizden yararlanarak toplumun belirli kesimlerine ve esnaf gruplarına eğitim seminerleri verdik. Bu seminerlerle amacımız geleceğe yönelik değişimlere toplumumuzu hazırlamaktır" dedi.

"Borç yapmaya devam edeceğiz"

2015 yılı içinde yaklaşık 45 Milyon TL bütçenin alt yapı çalışmalarına harcandığını ifade eden Başkan Kasap, "Belediye olarak borcumuz var ancak bu borçlarımızın karşılığı da var. Ancak belediyemize açılan hukuki davaların kaybedilmesinden dolayı çıkan borçlar oluyor. Bu anlamda bazen sıkıntı yaşıyoruz. 7 Milyon TL bu şekilde karşılığı olmayan borç kalemleri çıktı karşımıza. Kamulaştırmalardan dolayı da ayrıca masraflar çıkıyor. Maalesef belediyemizin imkanları sınırlı ve bu anlamda borç yapmaya devam edeceğiz ama mevcut gelirlerimizle de personel giderlerimiz dışında alt yapı çalışmalarımıza bütçe ayırmayı sürdürüyoruz" dedi.

Su Şebekesinin kaderi AB onayına bağlı

Su şebekesi anlamında sıkıntılar yaşadıklarını belirten Başkan Kasap, "Günde 10, yılda ise 3 bine yakın arıza şikayeti alıyoruz. Şebekelerimiz eski olduğu için de bu arızalardan dolayı mecburi su kesintileri yapıyoruz. Geniş çerçevedeki su kesintileri maalesef su şebekesinden kaynaklanıyor. 5-6 mahallenin şebekesi tek bir vanaya bağlı. Tek bir noktadaki arıza için maalesef arızayla ilgili olmayan mahallelerde de su kesintisi oluyor. Bu yüzden tüm mahallelerin su şebekesini birbirinden ayırmamız gerekiyor. Bu anlamda AB'ye sunduğumuz 40 milyon Euro'luk bir projemiz var. Başvurumuzu yaptık ve kabul olursa tüm şebekelerimizi yenileyip biyolojik arıtmaya da geçeceğiz. Başvurumuz onaylandığı taktirde tahminen 2017 yılı içinde bu projemize başlayacağız" dedi.

"Ekrem Orhon'un yolundan gidiyoruz"

Rize'nin kasaba görünümünde bir şehir olmaktan çıkıp kent görüntüsüne yavaş yavaş geçiş yaptığını belirten Başkan Kasap, "10 Numara" projelerle ilgili yaptığı açıklamada öncelikle "Mavi Şehir" olarak adlandırılan Sahil Külliyesi projesinin geldiği aşamayı anlattı.

Kasap, "Bu projemiz için sahilde 3 bin dönümlük bir alan gerekli ve bu alan şu an deniz ve dolgusu yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduğumuz plan onaylandı. Çarşının 2 katına yakın bir alan yapıyor. Bu projemizi mutlaka tamamlayıp hayata geçirmek istiyoruz. Rize'yi değiştiren ve dönüştüren bir belediye başkanı ve ekip olarak anılmak istiyorum. İlk zamanlar Rahmetli Ekrem Orhon'u eleştirmiştim, keşke zamanında denizi doldurarak değil de şehri arkaya doğru açarak genişletseydi diye ancak bunun gerçekten maliyetli olduğunu gördük. O yüzden biz de Ekrem Orhon'un yolundan gidiyoruz. Mavi Şehir bittiğinde tamamı kamunun malı olacak ve şahıslara verilmeyecek. Sadece kiralanacak. Başlamamız için artık hiç bir engel yok. Kurulacak olan vakıfla birlikte çalışmalarımıza başlayacağız" dedi.

Rize'nin İmar Planı olacak

Kuzey-Güney birleşmesi çerçevesinde iki tünel inşaatının aynı anda yürütüldüğünü belirten Başkan Kasap özellikle Salarha Tünelinin bitimiyle şehrin o bölgeyle entegre olacağını söyledi.

Belediyenin sınırlarını Salarha Vadisine açmak istediklerini belirten Kasap, 13 köyün belediye sınırları içine dahil edildiğini da ifade ederek, "İmar planı çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz. Haritalama kısmı tamamlandı. Jeolojik incelemeler de tamamlanmak üzere. Tüm raporlar tamamlandığında şehrimizin tam anlamıyla bir imar planı olacak. Salarha vadisi ile birlikte ilerde imar planımızı yeniden revize edebileceğiz" dedi.

Teleferik için gözler Adliyede

Teleferik Projesinde sona gelindiğini ve bu ay içinde yapılacak olan mahkemenin sonucunu beklediklerini söyleyen Kasap, "Teleferik Projemizde ayakların nerelerde olacağının çalışmasını yaptık. Kamulaştırma yapılan 30 dönümlük arazi içinde kalan 5 dönüm kadar bir alan vardı. Hak sahipleri belediyemizi dava etmişlerdi ve 1 yıldır bu mahkemeyi bekliyorduk. Bu ay içinde mahkemenin sonuçlanmasını bekliyoruz. Karar verildiği anda yap-işlet-devret sistemiyle projemizi hemen hayata geçireceğiz ve ham vatandaşlarımızın ulaşım hizmetine hem de ilimizin turizm hizmetine sunmuş olacağız" dedi.

Timya Vadisinin zemininde çıkan ve bir binanın yıkılmasından dolayı bazı gecikmelerin yaşandığını belirten Başkan kasap, Orta Caminin buraya taşınması için gerekli izinlerin tamamlandığını ve TOKİ tarafından yapılacak duvar çalışmasının ardından Orta Caminin belediye tarafından Timya Vadisine taşınacağını aktardı.

Meydan Projesi gün sayıyor

Isırlık Parkı Projesinde yaz sonuna kadar önemli bir mesafe kat edeceklerini belirten Kasap, Meydan Projesi ile ilgili ise; "Ses Sineması binası dışındaki bina ve alanlar belediyemize aittir. Bu anlamdaki tüm gerekli ruhsatları Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdik ve onların ihaleyi yapmasını bekliyoruz. Eski Adliye binasındaki sağlık hizmetlerinin de yakın zamanda taşınmasını bekliyoruz ve bu binanın da yıkımını gerçekleştirerek çalışmalarımıza başlayacağız. İşin uzaması tamamen devletin devlete devir prosedürlerinden kaynaklandı. Bu kısımları kolay halledebiliriz sandık ancak maalesef zamanımızı bu kısımlar çok aldı. Yoksa biz kendi yapmamız gereken kısımları bitirdik" dedi.

Kasap açıklamalarının son kısımlarında kar yağışı dönemindeki eleştirilere değinerek, "İlk sene kar yağışına gerçekten hazırlıksızdık, yapılan eleştiriler tamamen haklıydı. Ancak bu sene tüm ekip hazırdık. 24 saat 3 vardiya şeklinde şehri takip eden bir ekip kurduk. Ancak araçlarımız yetersiz kaldığı için ve yoğun bir yağışla karşı karşıya kaldığımız için aksaklıklar oldu. Bu yüzden makine parkımıza yaklaşık 4 Milyon TL bütçe ile yeni araçlar ekledik" dedi.

10 Numara Projelerdeki terminal olmayacak

Başkan Kasap son olarak Belediye Blokları projesine 3 yıl içinde başlamayı planladıklarını söyleyerek, öncelikle şehrin bu projeyi rahat kaldırabileceği bir zeminin oluşması gerektiğini vurguladı.

Kasap ayrıca 12 yıldır söz verilen ancak bir türlü yapılamayan Rize şehir terminali ile ilgili olarak, "10 Numara projeler" içinde yer alan şekliyle gösterişli bir terminal düşünmediklerini belirterek, "Dünyada artık bu tür yapılar yok. Öyle gösterişli, devasa bir terminal yapılmasını düşünmüyoruz. O yüzden projelerimizdeki gibi değil de daha mütevazi bir terminal yapılacak" dedi.

Başkan Kasap, toplantının sonunda tüm basın mensuplarıyla Rize Kalesi surlarına çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!