Advert
Advert
Advert

TEMA'dan Derepazarı'nda saygı yürüyüşü

Rize’nin Derepazarı ilçesinde çay tarımında aşırı kimyasal gübre kullanımı ve yanlış tarım tekniklerine dikkat çekmek üzere “Toprağa, suya, tarıma saygı yürüyüşü” düzenlendi.

TEMA'dan Derepazarı'nda saygı yürüyüşü
TEMA'dan Derepazarı'nda saygı yürüyüşü admin

TEMA Vakfı'nın Rize’de başlattığı toprak ve su kirliliğine dikkat çekmeyi amaçlayan “Her dem toprak için” projesi kapsamında düzenlenen yürüyüş ve toplantıya Derepazarı Kaymakamlığı ev sahipliği yaptı. Yürüyüşe ve yürüyüş öncesi düzenlenen toplantıya İlçe Kaymakamı Adem Can, ilçe kamu ve din görevlileri, muhtarlar, çay üreticileri, öğrenciler ve TEMA Gönüllüleri katıldı.

Yürüyüş öncesi Ali Rıza Yılmaz Ortaokulu konferans salonunda düzenlenen toplantıda TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer çay tarımının sürdürülebilirliğinde doğru gübreleme yöntemlerini anlattı. Bir avuç toprakta milyarlarca canlı olduğunu, bunların doğal bir fabrika gibi çalışarak bitkilerin besinini ürettiğini belirten Özer; "Yanlış gübreler ve tekniklerle bu canlıları yok edip çayı sunii gübrelerle beslemeye çalışıyoruz. Çay tarımı bölgenin tartışmasız en önemli gelir kaynağıdır. Rize toprağı kıt, topoğrafyası dik, iklimi zor bir bölgedir. Çay tarımı bu topraklarda tutunmuştur. Ancak yanlış tarım yöntemleri özellikle kimyasal gübrelerle binlerce yılda oluşan bu topraklar 30 yılda kaybedilmeye başlanmıştır. Toprak sadece erozyon, heyelan sellerle kaybolmuyor, asitleşme, tuzlulaşma, kirlenme ile de kayboluyor” dedi.

Toplantıda söz alan ve TEMA Vakfı İl Temsilcisi Nevzat Özer’e teşekkür plaketi veren Derepazarı Kaymakamı Adem Can ise; “Çay tarımının sürdürülebilir olmasının birinci koşulu toprak, su gibi doğal varlıkların korunup geliştirilmesi olduğunu belirterek maalesef sadece bugünü düşünen bir anlayışla her ikisi de hızla kaybedilmektedir. Belki verimde bugün için küçük düşüşlerde olabilir ama bu toprakların yüzlerce yıl daha çay üretmesini istiyorsak bu gidişi mutlaka durdurmamız gerekli” dedi. Bölge topraklarının korunmasında kamuya olduğu kadar üreticilerimize, bütün toplum kesimlerine büyük görevler düştüğünü belirterek, böyle bir toplantıya ve farkındalık oluşturma çabasına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Toplantı sonrası katılımcılar Sadettin Kaynak Bulvarında yaptıkları yürüyüşle halkın dikkatini çekmeye çalıştılar.

TEMA Vakfı’ndan Çay Üreticilerine Öneriler Öncelikle organik gübreleri tercih edin. Kimyasal gübre kullanıyorsanız akademisyenler ve devlet kuruluşlarınca da tavsiye edilen 25.5.10 çay gübresini tercih edin. Toprak asitliğini artıran Amonyum Sülfat (şeker gübre), Amonyum Nitrat gibi gübreleri kullanmayın. Dekara 70 kg dan fazla gübre vermeyin, zaman içinde bu miktarı da düşürün. Gübreyi ikiye bölün, Mart-Nisan da yarısını, birinci sürgün sonrası diğer yarısını verin. Gübreyi bitkinin kök bölgesine, mümkün olduğu kadar toprağın 3-4 cm içerisine verin. Budanmış alanlarda toprağı mutlaka havalandırın, budama atıklarını küçülterek bahçede bırakın, fabrikalardaki üretim atığı çay çöplerini olgunlaştırarak bu alanlara verin. Budama atıklarını kesinlikle yakmayın. Yeşil gübre, hayvan gübresi, kompostlarla toprağı destekleyin.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!