Advert
Advert
Advert

Torba Yasa için son başvuru tarihi 31 Ekim

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin Kanun 19 Ağustos 2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüğe girmişti.

Torba Yasa için son başvuru tarihi 31 Ekim
Torba Yasa için son başvuru tarihi 31 Ekim admin

Kanun ve uygulamalarıyla ilgili Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Ali Fuat Çakmakçı 3 Eylül 2016 Cumartesi günü saat 13.00’de Rize Ticaret Borsası Konferans Salonunda eğitim semineri düzenleyeceklerini belirterek kanun ve uygulamaları ile ilgili aşağıdaki açıklamalarda bulundu.

Çakmakçı konuyla ilgili şöyle açıklamada bulundu; “Bu kanunun dört ana başlık halinde incelenmesi gerekmektedir. Bunlar;

-Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları ile il özel idareleri ve belediyelere ait alacakların, SGK Kurumu prim borçları ve oda alacaklarının yapılandırılması,

-Matrah ve vergi artırımı,

-İşletme kayıtlarının düzeltilmesi (kasa ve stok affı)

-Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına dair usul ve esaslardır. (Varlık Barışı)

Mükelleflerin ve işverenlerin her ne sebeple olursan olsun vergi dairelerine ve SGK kurumuna ödenmemiş borçları olabilmektedir. Süresinde ödenmeyen kamu borçlarının gecikme faizlerinin yüksek olduğu aşikardır. Mükelleflerin vergi dairelerine, SGK kurumuna, belediyeler ve odalara olan vergi, prim, idari para cezası, gümrük vergisi, emlak vergisi gibi vadesi 30/06/2016 tarihinden önce olan bütün borçları yeniden yapılandırılarak 6,9,12 ya da 18 eşit taksitlerle ödeme imkanı getirilmiştir. Yapılandırmada vergi ve prim borçları asıllarında herhangi bir indirim söz konusunu değildir. Ancak gecikme zamları ve gecikme faizleri silinerek, bunların yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları hesaplanmaktadır. Bu durumda mükellefler ciddi bir gecikme bedelinden kurtulmuş olacaktır. Başvuruların en geç 31/10/2016 tarihine kadar ilgili kuruma yapılması gerekmektedir. Taksit ödemeleri iki ayda bir yapılacaktır. Vergi Borçları ödemelerinin ilk taksiti 30/11/2016, SGK borçlarının ise 31/12/2016’dir.

Mükellefler ilk iki taksiti tam ve zamanında ödemek zorundadırlar. İlk iki taksiti süresinde ve tam ödememeleri ya da eksik ödemeleri, yine bir takvim yılında ikiden fazla taksiti süresinde ve tam olarak ödememeleri halinde Yapılandırma hakkını kaybedeceklerdir.

Ülkemizde kayıt dışı ekonomiyle mücadele için birçok önlemler alınmaktaysa da maalesef yine de kayıt dışı işlemler yapılmaktadır. Kayıt dışı işlemlerden ya da farklı uygulamalardan kaynaklanan vergi matrahlarının eksik beyan edildiğini görmekteyiz.  Bu nedenle yapılan vergi incelemelerinde mükelleflerimiz ciddi vergi ve cezalarla karşılaşmaktadırlar. Kanunun 2. bölümünde 2011-2012-2013-2014-2015 yılları için 31/10/2016 tarihine kadar Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Gelir (stopaj) Kurumlar (Stopaj) yönünden matrah artırımında bulunmaları halinde bu mükelleflere matrah artırımı yaptığı dönemlere ait vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır.  Uygulamadan kira geliri elde edenler ve basit usul mükelleflerde faydalanabilecektir. Matrah artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin ilk taksiti Kasım 2016 da başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde 6-12-18 eşit taksitle ödenebilecektir.  Matrah Artırımı yapacak mükelleflerin yukarıdaki vergi türlerinde hesaplanacak matrahın her işletme için farlılık arz etmesi nedeniyle mükelleflerin Mali Müşavirlerine hesaplamanın yaptırılması gerekmektedir.

Kanun ile kayıt dışı işlemlerden ya da işletme ortağının işletmeye ödünç para verme veya alma işlemlerinden kaynaklanan, işletmenin kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların fiili duruma getirilmesi imkanı sağlanmıştır. Fazla olan kasa mevcudu ve alacağın toplamı üzerinden % 3 oranındaki vergiyi 30/11/2016 tarihinde kadar beyan edip ödeyebileceklerdir. Bu maddeden sadece Kurumlar Vergisi Mükellefleri faydalanabilecektir.

İşletmede fiilen olan ancak, kayıtlarda yer almayan emtia, demirbaş, makine ve teçhizat için mükellefin kendisi veya ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden hazırlayacakları listelerle 30/11/2016 tarihinde kadar vergi dairelerine başvurarak toplam tutarın % 10 unu vergi olarak aynı tarihe kadar ödeyenler bu emtia ve demirbaşları kayıt altına almış olacaklardır. Emtia için ödedikleri vergiyi KDV beyannamesinde indirim konusu yapabileceklerdir. Yine kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan yani satışı yapılıp belgesi düzenlenmeyen emtialar için toplu fatura düzenleme imkanı getirilmiş, düzenlenecek bu faturada hesaplanan KDV 30/11/2016 tarihine kadar beyan edilip, üç eşit taksitin ilkinin aynı tarihte ödenmesi gerekmektedir. Bu hüküm eczaneler için de geçerli olup,  vergi oranı % 4 dür.

Yine, kanunun varlık barışı bölümünde yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıklarını serbestçe tasarruf edebileceklerdir.

6736 Sayılı Kanun ve 1 no'lu Genel Tebliğde bahsi geçen konularla ilgili birçok ayrıntı mevcuttur. Ayrıntılarla ilgili mükelleflerimizin beyan sürelerini geçirmeden öncelikle muhasebe işlemlerini takip eden meslek mensuplarımızla işletmelerinin durumlarını istişare ederek kanundan faydalanmalarını uygun görüyoruz.  Bu Kanunun İşletmelerimiz için, vergi için, muhasebe yanında bilgi için muhasebeye önemli bir katkı sunacağını umut ediyoruz.  Borçların bir ödeme takvimine bağlanması ile işletmenin varlıklarının ve kaynaklarının fiili durumu göstermesi adına milat olarak kabul ettiğimiz 6736 Sayılı Kanun düzenleyicilerine meslek mensubu arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Mükelleflerimize bol kazançlar diliyor,  kanunun uygulanmasında emek sarf edecek kamu görevlilerine ve meslek mensuplarımıza kolaylıklar ve başarılar diliyorum.”

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!