Advert
Advert
Advert

Kur Korumalı Mevduat'ta önemli karar! 1 Ocak'tan itibaren KKM hesabı açılamayacak

KKM hesaplarının azaltılması amaçlanıyordu. 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak. Ancak döviz dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

Kur Korumalı Mevduat'ta önemli karar! 1 Ocak'tan itibaren KKM hesabı açılamayacak
Kur Korumalı Mevduat'ta önemli karar! 1 Ocak'tan itibaren KKM hesabı açılamayacak admin

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının azaltılması ve Türk Lirası mevduatının artırılması amacı ile yeni bir uygulama devreye alınıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) bankalara gönderilen yazıya göre Türk Lirası (TL) dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta yeni hesap açılışları sona erdirildi.

Yeni alınan karara göre, 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni Kur Korumalı Mevduat hesabı açılamayacak, mevcut TL dönüşümlü KKM hesapları ise vade sonunda yenilenmeyecek.
Ayrıca döviz dönüşümlü KKM'de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

KKM geçici olarak yürürlükteydi

Kur Korumalı Mevduat, TL'nin döviz karşısında güçlenmesi için geçici bir süreliğine getirilmişti. Hesabı 21 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurmuştu.

"Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" ile de söz konusu hesapların açılma süresi 31 Aralık 2023'e kadar uzatılmıştı. 2024'e girerken bu sürede tekrar uzatıma gidilmedi.

Merkez Bankası'nın hedefleri arasında KKM'nin azaltılması hedefi var

Merkez Bankası’nın bugün açıklanan 2024 para politikasında KKM’nin azaltılması hedefi şu sözlerle belirtilmişti:

TL mevduatın payının yüzde 50’ye yükselmesi hedeflenecek. Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artıran bu uygulamalar sonucunda ağustos ayından itibaren KKM bakiyesi yüzde 22 azalırken, Türk Lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payında 15 Aralık itibarıyla 9 puan artış olmuştur.

KKM'de son durum

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan 22 Aralık haftasına ait bültene göre, KKM'den çıkış hızlanmış ve KKM'den 30,41 milyar TL'lik çıkış yaşanmıştı. Son düşüşün ardından Kur Korumalı Mevduatlar toplam 2,652 trilyon liraya düşmüştü.
Vadesi henüz gelmemiş TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarının yürütülmesi

Bankalara giden yazıya göre, 1 Ocak 2024'ten önce açılan ve vadesi henüz gelmemiş TL dönüşümlü kur korumalı hesapların vade sonu ve diğer işlemleri "Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından Desteklenmesine İlişkin Uygulama Talimatı" hükümleri kapsamında yürütülecek.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!