Advert
Advert
Advert

Çaykur'dan üreticiye kota darbesi

Çaykur, randevu gününde çay vermeyen üreticinin çay verme kotasının yanacağını belirten uygulamayı devreye soktu.

Çaykur'dan üreticiye kota darbesi
Çaykur'dan üreticiye kota darbesi admin

Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan yeni uygulama üreticiyi isyan ettirdi. Randevu günündeki kontenjanı kullanmayan çay üreticisinin randevu gününde satmadığı çay miktarı 1. sürgün kotasından düşülecek. Çaykur, üreticinin randevu günü satmadığı çayın kotadan düşülerek Çaykur'a kalan kotası dışındaki çay satışının yasaklandığını belirten mesajı çay üreticilerine SMS ile gönderdi.

Çaykur’a 1. sürgünde söz gelimi 3 ton çay satan bir üretici, bu dönemde randevulu sistemde 4 hafta içerisinde satacağı bu çayı haftalık 750 kilo olarak satıyordu. Bu üretici, randevu gününde herhangi bir nedenle Çaykur’a 750 kilo çay satmazsa takip eden haftalarda bu kotayı kullanamayacak ve çay elinde kalacak, üreticinin de Çaykur’a satacağı çay 3 tondan 2 ton 250 kiloya düşecek. Birden fazla randevu gününde çay kotası kadar çay vermeyen üreticinin kaybı ise daha büyük olacak ve 1. sürgün boyunca kotasını tamamlamak için çayını Çaykur'a satamayacak. Çaykur’a kotası kadar çay satamayacak olan bu üretici de elinde kalan çayı satmak için özel sektörün kapısını tutacak ve çayını özel sektöre satmak zorunda bırakılacak.

"BİZİ ÖZEL SEKTÖRE YEM YAPACAKLAR"

Uygulamaya isyan eden ve tepkilerini dile getiren yaş çay üreticileri, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na sert tepki göstererek, Genel Müdürün özel sektörden yana, özel sektörün lehine olacak karar aldığını ifade ederek, “Çaykur’un uygulamaya soktuğu bu sistem özel sektörün elini güçlendirecek ve çay üreticisi olarak bizleri özel sektöre peşkeş çekecektir. Çaykur Genel Müdürü ne yapmaya çalışıyor? Çay elimizde kalacak ve Çaykur’a çay satamaz hale geleceğimizden bizleri adeta özel sektöre yem yapacaklar” diye tepkilerini dile getirdi.

"GENEL MÜDÜR DERHAL İSTİFA ETSİN"

ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi, Çaykur’un randevu gününde çay üreticilerinin satmadığı çayların kotadan düşülerek üreticinin Çaykur’a çay satışının kısıtlanarak yasaklanır hale getirilmesiyle çay sezonunun hemen başında randevu ve kontenjan uygulamasına gidilmesini sert sözlerle eleştirdi.

Mavi yaptığı açıklamada, üreticileri özel sektöre bağımlı hale getirmekle suçladığı Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun Çaykur’u oyuncağa çevirdiğini kaydetti.

"Çaykur’un kapasite artırdık" sözlerine rağmen yaş çay sezonunun hemen başında randevu ve kontenjan uygulamasına gitmesini fabrikaların bakımlarının yapılmadığı ve sezona yetiştirilmediğine işaret eden ÇAYÜDAD Başkanı Mavi, üreticilere gönderilen mesajla ilgili olarak “2016 Yaş çay sezonu başladı üreticiler toplama olgunluğuna gelmiş çayları toplayıp Çaykur’a satmaya devam ederken üreticileri hayal kırıklığına uğratan şok bir SMS geldi. Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen bu SMS’de cumartesi gününden itibaren randevulu sistemin başlayacağı ve kontenjanın 15 kilo olarak uygulanacağı ifade edildi. Bu neyin kafasıdır. Bu yıl seçim yok diye mi böyle yapıyor. Geçen yıl mayıs ayında 450 kilo olan dekar başı çay kotası bu yıl 400 kiloya indirildi. Bu yetmezmiş gibi bir de kampanyayı hem geç açtı hem de kampanya açalı henüz bir hafta olmazken randevulu alımı başlatarak kontenjan uygulamasını getirdi. Genel Müdür, özel sektör çayları yarı fiyatına alsın diye özellikle mi bunu yapıyor? Genel Müdürün yaptığı tüm icraatlar özel sektöre zemin hazırlamaktan yana. 8650 Ton kapasiteye ulaştık diyeceksin sonra 6000 ton çay aldık deyip kontenjan ve randevu uygulayacaksın. Demek ki fabrikalarınız çay işlemeye hazır değil. Şubat ayında fabrikaları bakıma alırsan, kafana göre icat çıkarırsan fabrikalar yetişmez tabiî ki. Fuzuli fuzuli masraflar, yapboz yapboz yaparsan fabrikalar tabi yetişmez. Çaykur’u oyuncağa çevirdiler, milletle alay edercesine işler yapılıyor. Devletine hükümetine her zaman tam destek olan Rizeli bunun karşılığında adete cezalandırılıyor. Bu idare şekli hem millete hem devlete zarar veriyor. Biran evvel bu yanlışlardan dönülmeli, fabrikalar hazırlanmalı ve çay işler hale getirilmeli, fabrikası yetişmeyen müdürler de açığa alınmalıdır." dedi.

Çay üreticilerine gönderilen bir diğer mesaj olan "Randevu günü belirlenen miktarda çay satmayan yada eksik satan üreticilerimizin satmadıkları miktar kotadan düşülecek" şeklindeki mesaja da sert tepki gösteren Mavi, üreticinin tedirgin olduğunu ve böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olamayacağından kabul edilemeyeceğini ifade ederek, “Bana henüz ulaşmayan böyle bir mesajın birçok bölgede çay üreticilerine gönderildiğine dair haberleri takip ediyor ve bu şekilde duyumlar alıyoruz. Şayet böyle bir uygulama yürürlüğe konulmaya çalışıyorsa kesinlikle böyle bir uygulama kabul edilemez ve derhal bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Böyle bir uygulamaya gidilmesi halinde Genel Müdürün çay üreticisini özel sektöre yönlendiren icraatlarına bir yenisini daha ekleyeceğinden çay üreticisi yerine özel sektörü düşünen bir Genel Müdürün derhal istifa etmesi ve Çaykur’un başına çay üreticisinden yana olan, çay üreticisinin haklarını savunabilecek, yaptığı uygulamalarla çay üreticisinden yana olduğunu 207 bin çay üreticisine hissettirecek bir Genel Müdür ataması yapılmalıdır.” diye konuştu.

Mavi, uygulamadan geri adım atılmaması halinde dernek yönetimi olarak çay makasları ve çay torbaları ile birlikte Genel Müdürlüğün önünde eylem yapabileceklerini kaydetti.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!