Advert
Advert
Advert

Çay'ın Ülkeleri düğün geleneklerini birleştirdi

Ankara Rize Merkez Derneği ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı’nın beraber gerçekleştirdiği etkinlikte Rize ve Çin Düğün gelenekleri sergilendi.

Çay'ın Ülkeleri düğün geleneklerini birleştirdi
Çay'ın Ülkeleri düğün geleneklerini birleştirdi admin

Çay üreten iki ülke konumunda olan Türkiye ve Çin, Ankara’daki Türkiye Çin Dostluk Vakfı’nda gerçekleştirilen etkinlikte, kendi geleneksel düğün ritüellerini sergiledi.

Etkinlikte konuşan Rize Merkez Derneği Başkanı Muammer Bostan, “Kökleri milattan öncesine dayanan Türk-Çin ilişkilerinin 21. yüzyılda da devam etmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Çay üreticisi iki ülkenin geleneksel düğünlerini tanıtımını yapmaya çalışacağız. Rize’miz çok özeldir. İnsanımızda çok özeldir. Rizeli denilince akla insan gücü gelmektedir. Rize denilince aklımıza devlet adamları, sanatçılar, bilim adamları gelmektedir. Rize denilince heyecanlı, dürüst, mert, çalışkan insanlar akla gelir. Rize denilince cennet gibi bir doğa güzelliği akla gelir. Biz Rizeliler, Türkiye’nin neresinde olursak olalım kendi kültürümüzü unutmadan yaşamaya çalışıyoruz. Kültürümüz varlık sebebimizdir. Rizeli olmaktan her zaman gurur duyarız.” dedi.

Rize Düğün Geleneklerini sergilemek üzere, Rize Merkez Derneği Tiyatro ekibi sahne aldı. Senaryo gereği kız tarafı Ardeşenli, Erkek tarafı Merkez ilçesindendi. İlk sahne kına ile başladı, yakılan ağıtlar yürekleri dağladı. Sonrasında damadın annesi, geline beşi bir yerde taktı ve düğün tulum eşliğinde horon vurularak devam etti.

İkinci sahnede erkek tarafı kızı almaya geldi. Türkülerle içeri girilirken silahlar ateşlendi. Enişteye baklava ikram edilirken, sağdıç baklavanın hakkını ödedi. Gelinin annesi, kızının başının üstünde kılıç ve kınını birleştirdi, ”birleşen kılıç ve kını gibi ayrilmiyasunuz” dedi. Ardından enişte kızı evden çıkarmak istedi fakat gelinin abisi, ağabeylik hakkını, amcası emicelik hakkını, dayısı ve komşuları da hakkını isteyince ortaya mizansen anlar çıktı. Sağdıç parayla hakları dağıtınca, gelin evden çıktı ve erkek evine doğru yol aldı. Erkek evine coşkulu bir giriş yapıldı. Kemençe çalar çalmaz yine silahlar ateşlendi. Enişte sofraya oturunca, arkadaşları onu bağlayıp para istedi. Bu arada nikah da kıyıldı, enişteye mihr bedeli ağır gelince yine güldüren konuşmalar oldu. Son olarak enişte horona çağrıldı ve eski horon geleneklerimizde bu gösteride can buldu. Eniştenin horondan ayrılmasıyla, gösteri son buldu.

Ardından Çin düğün Gelenekleri gösterime girdi. Damata, önce annesi tarafından giysisi giydirilir, geleneksel uyarılar yapılarak gelin almaya gönderilir. Damat önde gelin arkada; birbirlerine kuşakla bağlı şekilde müzik eşliğinde çok yavaş hareketlerle ve yüz hatlarında tamamen resmi durur şekilde ahenkle tören alanına girerler. Tören başlar, önce gelin ve damat tanrıya ibadet ederler. İbadet yere çömelmiş halde, iki elin birbirleri ile kenetlenmiş ve belden öne arkaya hareketlerle olur. Birlikte ebeveynlerinin karşısına geçerler. Ebeveyninler damada büyük iyilikler yaparak temennilerini iletirler. Sonrasında gelin ve damat ebeveynlerine geleneksel çay ikramını küçük bardaklarda yaparlar. Tören büyük bir titizlik ve saygı içinde gerçekleşir.

Gösterilerde Enişteyi Abdurrahman Aksu, Gelini Zeynep Tepegöz, gelinin annesini Yeşim Gündoğdu, eniştenin annesini Yelda İnceler, babasını Gökhan Erkek, gelinin ağabeyini Ahmet Cin, amcasını Aycan Gürdamar, dayısını Ömer Faruk Torun, gelinin arkadaşlarını Emine İsmailoğlu, Lale Ustaoğlu, Esra Özyanık, Sinem Maraş eniştenin arkadaşlarını ise Erol Topçu ve sağdıcı olarak Zeki Cengiz oynadı. Düğündeki çocukları ise Başkan Muammer Bostan’ın kızları İnci ve Nergis Bostan canlandırdı.

Etkinliğe; Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı 24. Dönem Meclis Başkan Vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, 24. Dönem Trabzon Milletvekili Mehmet Volkan Canalioğlu, Milli Eğitim eski Bakanı Hasan Celal Güzel, Ridef Kurucu Başkanı ve Rize Eğitim Kültür Derneği Başkanı Süleyman Basa ve Ridef yönetim kurulundan Güngör Oflu, Cengiz Tekin, Sedat Karataş, Kar-Der Genel Başkanı Ali Hacıfazlıoğlu ve yönetim kurulundan Bülent Aydın, Hasan Göztok, Bengü Şahinbaş, Melih Topçu, Yunus Emre Okur, Bayburtlular Derneği Başkanı Adnan Bayram, Pazar Dernek Başkanı Selahaddin Bal ve yönetim kurulu, Kalkandere Dernek Başkanı İdris Kansız ve yönetim kurulu, Genç Demokratlar Vakfı Genel Başkanı Orhan Toksoy ve yönetim kurulu, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Vekili Cafer Acar, Ardeşen Derneği, Çamlıhemşin Derneği, Çayeli Derneği ve RİKAD Derneği üyeleri katıldı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!