Advert
Advert
Advert

Vergide "E-Tebligat" süresi uzatıldı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 29 Aralık 2015 tarihli Resmi gazetede yayınlanan ve el ile yapılan tebligatların elektronik ortamda yapılması ile ilgili süreyi 01 Nisan 2016 tarihine kadar uzattı.

Vergide
Vergide admin

Konu hakkında açıklama yapan Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Muammer Berberoğlu, Vergi mükelleflerinin cezalı duruma düşmemeleri için 31.03.2016 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine bizzat müracaat etmeleri ve e-tebligat şifrelerini almaları gerektiğini söyledi.

Berberoğlu açıklamasında şunları belirtti; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesinde; “Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir. Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Söz konusu tebliği ile vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evraklar, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilecektir.

Bu tebliğ ile elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar aşağıda belirtilmiştir.

KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ;

Kurumlar vergisi mükelleflerin; bildirimi kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya noterden verilmiş vekaletnameyle yetkili kişiler aracılığı ile 1 Nisan 2016 tarihine kadar elektronik tebligat adresine sahip olabilmek için gerekli başvuru işlemlerini vergi dairelerine dilekçe ile müracaat ederek tamamlamaları gerekmektedir.

GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ;

Gelir vergisi mükellefleri, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla 01 Nisan 2016 tarihine kadar gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine dilekçe ile bizzat müracaat etmeleri gerekmektedir. Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi mükelleflerin başvuruları değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir.

İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller ise katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir.”

Başkan Muammer Berberoğlu, Maliye Bakanlığı tarafından uzatılan süreye dikkat edilerek mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri için 31 Mart 2016 tarihine kadar vergi dairesine müracaat etmelerini aksi halde, Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için VUK Kanunun Mükerrer 355’inci maddesi gereği ceza uygulanacağını vurguladı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!