Advert
Advert
Advert

TİAL'de sigaranın zararları anlatıldı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Çelik Sigara Bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve ülkemizde nüfusun yarısının sigara kullandığını belirtti.

TİAL'de sigaranın zararları anlatıldı
TİAL'de sigaranın zararları anlatıldı admin

Rize Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Çelik, Tevfik İleri Anadolu Lisesi konferans salonunda “Sigara kullanımının zararları konusunda bilgilendirerek sigara kullanımını önleme ve bırakma konusunda tutum kazandırmak” amacıyla konferans verdi.

Dr. Çelik, “Her yıl 100.000 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Sigara dünyada yılda 4 milyon, günde 11.000 kişinin ölümünden sorumludur. Sigara yaklaşık 4000 kimyasal madde içeriyor ve 55 tanesi kansere sebep oluyor. Üst solunum yolu hastalıkları, Alt solunum yolu hastalıkları, Kalp ve damar hastalıkları, Sindirim sistemi hastalıkları, Endokrin sistem hastalıkları, Göz hastalıkları, Beyin hastalıkları Cilt hastalıkları, Kan hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Kadın sağlığı ve gebelik üzerine etkileri gibi insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadır” dedi.

Sigarayı bırakmak için; Devlet ve üniversite hastanelerinin, özel hastanelerin ve AMATEM’lerin sigara bırakma birimleri bu konuda uzmanlaşmış kuruluşlar olduğunu söyleyen Çelik, “Sigarayı bıraktığınızda; sigaranızın dumanıyla, arkadaşlarınızın, ailenizin ve özellikle çocuklarınızın grip, soğuk algınlığı ve astıma yakalanmasına, kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskinin artmasına neden olmayacaksınız. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir. Bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski, hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşecektir. Sigara fiziksel, ruhsal ve sosyal zararları ile bireye, hastalıklar nedeniyle topluma, ekonomiye ve ülke kalkınmasına olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hepimiz üzerimize düşen görevi yapmamız gerekir” dedi.

rize Rize Devlet Hastanesi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!