Advert
Advert
Advert

Rize'de kimse turizmden bahsetmesin

Bundan 3 ay önce "Bu kafayla mı turizm şehri olacağız?" başlıklı bir yazı yazmıştım ve Rize'deki turizm anlayışının farklı bir boyutunu eleştirmiştim.

Rize'de kimse turizmden bahsetmesin
Rize'de kimse turizmden bahsetmesin admin

Bu kez de Ramazan Bayramı dolayısıyla gerçekleştirdiğim tatil gezisindeki Ayder Yaylası merkezli "vah Rize turizmi vah" diyebileceğim konulara değineceğim.

Bayram tatili dolayısıyla İstanbul'dan gelen arkadaşlarıma, Ağaran Şelalesi, Ayder Yaylası, Zil Kale, Rize Kalesi, Ziraat Botanik Çay Bahçesi gibi Rize'nin görülmesi gereken yerleri sıkıştırılmış bir program dahilinde gezdirmeye çalıştım.

7 yıl aradan sonra çıktığım Ayder Yaylasının eski halinden eser kalmamış. Tesisten geçilmiyor. Yıllarca Ayder Yaylası için "Rize'nin göz bebeği, Rize'nin turizm markası" deyip de burası için imar planı çıkartılmaz mı?

Birbirinden şekilsiz kurulan sağlı sollu tesislerle Ayder maalesef Ayder olmaktan çıkmış. Hele trafik sorununa çözüm bulunmaması tam bir skandal. Hem girişte arabalardan ücret alacaksınız, hem de o arabaların nerede park edileceklerini düşünmeyeceksiniz.

Milli Parklar alanına giriş yaptıktan sonra Ayder Yaylasına ulaşmamız tam bir saatimizi aldı. Ayder'den dönen araçlar yoğun şekilde ilerlerken, Ayder'e çıkmak isteyen araçlar kaplumbağa hızında ilerleyerek Ayder'e ulaşmaya çalışıyordu. Ama arabayı park edecek yer bulmak imkansız. Yaylanın içindeki boş alanları da zaten erken gelenler tutmuş ve en uç kısma kadar arabayla çıkmak durumunda kaldık.

O da tuvalete gidelim dedik ki o kısım da ayrı bir skandal. Gittiğimiz tuvaletin açıkçası ahırdan farkı yoktu. Hem insanlardan 1 TL ücret alacaksınız, hem de kırık dökük, temizlikten eser bulunmayan tuvaletle insanlara hizmet sunup, turizm bölgesi olacaksınız. Hiç mi buraları kontrol eden, standart getirmeye kalkan yok?

Yaylanın geri kalan kısmında insanlar toplanmış horonlar oynarken bir yandan da mangal ve işletmelerin kızarttığı etler nedeniyle ağır bir koku ve duman ile durulmaz bir hal alan Ayder Yaylasında 2 saatimizin yaklaşık 20 dakikası dışındaki süre araba içinde geçti.

Bir de geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan "Ziplene" olayı var. Fırtına Deresi boyunca kurulan işletmelerde dereden karşıya gidiş-dönüşlü binilen ziplen için 10 TL ödenirken, Ayder Yaylasında yaklaşık 20 metre ve üstelik sadece tek yön ziplene için 15 TL ödüyorsunuz. Üstelik de çapraz gidiş yani yüksek bir yerden geçip de heyecan yaşama ihtimaliniz yok.

Yayladaki diğer tesislerin fiyatlarına değinmeye gerek yok. Tamamen turistler hedef alınarak belirlendiği kesin. Hele oturduğumuz bir yerde yaşadıklarımız "pes" dedirtti. Önce gözleme yiyelim dedik ama garson yoğunluk var gözleme uzun sürer deyince bu kez tost istedik. 10 dakika sonra garson gelerek o da uzun sürer başka bir şey alır mısınız deyince kalkmak durumunda kaldık.

Ayder'den Zil Kale'ye geçelim dedik. Kaleye yaklaşık 500 metre kala yolun sağ kısmına park eden araçlar nedeniyle tek şeride düşen yolda yine bir trafik işkencesi çektik. İki yönlü ilerlemeye çalışan arabalar, düşüncesizce park edilen araçlar nedeniyle yaklaşık 1 saat boyunca kaleye ulaşmaya, ya da kaleden uzaklaşmaya çalıştı.

Bu işkence de bir saat sürdü ve nihayet kaleye ulaştık. Bayramlarda yoğun olacağı bilinen bu yerlerde hiç mi denetleyen ekipler, görevliler olmaz.

Bizler turizm değerlerimize değer vermezsek, gelen turistlerin, misafirlerin bu çileleri çekmesine göz yumarsak, nasıl turizm şehri olacağız? Yetkililer ne iş yapar çok merak ediyorum.

Bu yazıyı kaleme almadan Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu'nun özeleştiride bulunduğu bir röportajını okudum. Başkan Haşimoğlu, Ayder'in imar planının yetersiz olduğunu ve 158 bina için yıkım kararı bulunduğunu söylüyor. İmar planında araba park yerleri gösterilmediğini belirtiyor.

Demek ki sorunun kendisi de farkında ama bu konuları çözüme kavuşturmak için çaba sarf edecek olan da yine öncelikle kendisidir. Teşhis konulmuş ama tedavi eden yok. Radikal ve ciddi kararlar alınmazsa Ayder, Ayder olmaktan çıkmaya devam edecektir. Ve bu sorunlara çözüm bulunmadıkça oraya bir giden bir daha gitmek istemeyecektir.

Ve önceki yazımda belirttiğim gibi yinelemek istiyorum; Rize'nin turizm şehri olma yolunda hem yatırım anlamında, hem de zihniyet olarak daha çok yol kat etmesi gerekiyor.

Zümrüt Rize Gazetesi 12.07.2016 / Sayı: 22.388

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!