Advert
Advert
Advert

Yeşil Yol, Karadeniz Yaylalarını yabancılara verecek

Kadırga TV gizlenen bir gerçeği ortaya çıkardı. Rize Günlüğü Programında Yeşil Yol'un yabancıların maden talanı projesi için hayata geçirildiğini gözler önüne serdi.

Yeşil Yol, Karadeniz Yaylalarını yabancılara verecek
Yeşil Yol, Karadeniz Yaylalarını yabancılara verecek admin

Birçok protestolara konu olan Yeşil Yol projesi Karadeniz Bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak ve yaklaşık 2600 km uzunlukta yapılması planlanıyor. Kadırga TV'de canlı olarak yayınlanan Rize Günlüğü programında Yeşil Yol projesi detaylı olarak masaya yatırıldı.

YABANCILAR İÇİN TAPU KANUNU DEĞİŞTİRİLDİ

Programın yapımcısı Yusuf Reşit Beyazal Yeşil yol projesinin Rize Maden Havzasına göre yapıldığını belirterek MTA'nın (Maden Tetkik Ve Arama) Rize Madenleri haritasını uydu krokileriyle Canlı Yayın ekranlara taşıdı.

Yusuf Reşit Beyazal, balı ile ünlü Rize İkizdere Anzer Yaylasın maden çalışmaları başlatıldığını ifade ederken "19 Temmuz 2003 yılında çıkartılan ve 25173 sayılı resmi gazetede yayınladığına göre artık maden alanlarımız elimizden gidecek" dedi.

Beyazal, Ak Parti hükümetinin ilk değiştirdiği kanunlardan olan ilgili yasa hükümlerine göre köy kanunu, tapu kanunu ve hazineye ait arazilerin içinde bulunan yaylaların satışı ile ilgili özellikle yabancı şirketlere Lozan Anlaşmasın'dan kaynaklanan engellerin kaldırıldığı söyleyerek, "Bu şekilde özellikle yabancı şiketlerin Rize ve Türkiye'nin tüm ilindeki madenlere ilgili iştahı bir o kadar daha artıyor" diye konuştu.

TURİZM BAHANE MADEN ŞAHANE

Programda konuşan mühendis Hasan Peçe ise "bu maden bölgelerinde verilmiş ruhsatlar var, bu ruhsatlarla beraber bakıyoruz burada madenler çıkartılacak bu yoldan rahat rahat birileri tarafından bu madenler görütülecek. Halkımıza ne söyleniyor, turizm adı altında turizm gelişecek, Rize'mizde bölgemizde turizm gelişmesi için faaliyet yapıyoruz yol yapıyoruz diyor. İçimizden bir insan çıktı Prof. Dr. Haydar Baş ne dedi, ben bu milletimizi patron yapacağım zengin yapacağım dedi. Gümüşhane'den Artvin'e kadar korkunç büyük bir altın rezervi var" dedi.

RİZE'DE YOLU HİÇ OLMAYAN MAHALLE EVLERİ VAR

Canlı Yayına telefonla Rize Hemşin Çamlıtepe'den katılan Hasan Karagül isimli bir vatandaş, "benim evim köyün sırt mahallesindedir. Bizim evimizi yaparken yol bir kilometre uzakta olması sebebiyle evim malzemelerini sırtımızda taşıyarak yaptık, yani yolun kıymetini çok iyi bilen insanlardan bisiriyim ben. Hala benim evime yol yok en yakın mesafe 300 metredir" ifade edip "Yeşil Yol adı altında yer altı ve yer üstü kaynaklarının ve madenlerin yabancı şirket millet ve devletlerin bu kaynakları kullanmasıdır, yasa ve kanunların milletin dediği kaynaklar neden yabancıların olsun?" diyerek tepkisini gösterdi.

Karagül, Rize Hemşin yöresindeki halk ise yola karşı olmadıklarını mevcut yollarının genişletip düzeltilmesi gerektiğini belirterek "arkasında başka düşünceler var" dedi. Röportajda yöre halkından bazıları ise "yol yapım çalışması bittikten sonraki süreç ile ilgili büyük endişeler taşıyoruz, toprağın altında maden olduğunu biliyoruz, hani böyle büyük yollar niçin yapılır damperli kamyonlar falan taşımak için yapılır" dediler.

YEŞİL YOL YABANCI MADEN ŞİRKETLERİ İÇİN YAPILIYOR

Programa Ankara'dan Canlı telefon bağlantısıyla katılan ve çocukluğu Rize Kaçkar Yaylalarında geçmiş olan Avukat Lütfullah Önder "Dünya'da en çok bir ton topraktan 100 gram altın çıkartılırken Gümüşhane Artvin arası bulunan altın madeni damarında 1 ton topraktan 1 kilonun üzerinde altın çıkartılıyor. Bunu yabancı firmalar bu işi üstlendi ruhsatı aldı. Hergün toprağıla birlikte bu ülkeden altın alıp götüyüyorlar. Değişen maden yasasıyla altın madeninde devletin payı % 2'ye düşürüldü. Yani yabancı bir firma ruhsatını almış bugün Gümüşhane'den Artvin'e kadar o altın madenini işleten Canada firması yerli ortağı da var sayın Cumhurbaşkanımızın akrabalarından oluşan yerli ortakları da var bu firmanın. Çıkardığı altından örneğin 100 liralık altından 98 lirası kendisine ait 2 lirasını devlete veriyor. Peki neye göre veriyor? Yine 2004 de çıkartılan kanunla birlikte beyan usulü getirildi. Yani kendisi ne kadar beyan ederse, diyecek ki bu sene içerisinde yada bu ay içerisinde örneğin reel anlamda 10 ton altın çıkarmış olsa bu firma ben 100 kilo çıkardım derse 100 kilonun devlet hakkını verecek yani 2 kilo verecek. Örneğin 10 ton altın çıkartacak 100 kilo beyan edecek bunun 2 kilosunu devlete verecek. Daha vahim olanı yine çıkarılan bu maden yasasının 9. maddesi gereği madencilik faaliyetleri teşvikten yararlandırılır diyor. Ne demek bu yani bu firma yurt dışına ihracat yaptığı için örneğin ihracat teşviklerinden yararlandırılacak. Yani bu firma bizim altınımızı götürürken devlete 2 verecek devletten 6 alacak, devletten 8 alacak. Yani nakliye parasını dahi bu milletten alacak. Demek ki bununla yetinmemiş olacaklar ki bu dağlardan çıkarılacak altınların örneğin Trabzon limanına nakliyesi söz konusu oraya ulaştırılması gerekiyor bunun için karadenizde yol maliyetli olduğu için çıkarılan madeni ulaştırmak için yolu dahi bu devlete yaptırıyorlar. Ama çıkıp bunu böyle ifade etseler burada altın çıkarılıyor, çıkarılan altının nakliyesi için yol yapılması lazım bu dağlara yapılacak yol da maliyetli bu firma bunu üstlenmiyor devlet olarak biz bunu yapıyoruz demiş olsalar o zaman halk çok daha büyük bir tepki gösterecek. Şu an bu yeşil yola karşı çıkanların sayısı 10 ila 20 ila çarpılacak. Bunun için buna bir kılıf buldular dediler biz karadenizde yayla turizmini geliştiriyoruz yayla turizmi geliştirmek için de Samsun'dan Artvin'e kadar yayladan yaylaya yol yapazağız" diye konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!